Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, “Ardahan için yaptığımız önemli projeler arasında yer alan Peynir Okulu projesi ile Ardahan merkez ve ilçelerinde yasayan ve işsiz olan her yaştan kadının istihdama katılabilmesi, kendi işini kurabilmesi ya da kalifiye eleman olarak istihdam edilmesi ve bu sürecin ilin yerel dinamiklerine uygun olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
Peynir Okulunda, Ardahan ili ve ilçelerinde yaşayan kadınlara, Ardahan'ın yöresel peynirlerinin yapımı konusunda eğitimlerin verileceğini belirten Başkan Demirci, şunları söyledi:
“Bu projeyle Yöresel peynir üretim geleneği hafızasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; başta unutulmaya yüz tutmuş gorcolo çüründük, gorcola, çürük, gürcili peyniri, kaşar çürüğünden yapılan tulum peyniri, göğermiş gök peyniri, Hanak tel peyniri, motal peyniri, kuru kelle peyniri, kuma peyniri, tulum peyniri, bidon peyniri, çeçil ve üzlü peynir karışımı, doragi hevresk peyniri, nakkot kinet peyniri, otlu peynir, haço peyniri ve sor peyniri gibi peynirlerin yapım teknikleri öncelik olmak üzere hijyen-sanitasyon, girişimcilik, iş güvenliği, e-ticaret gibi eğitimler verilerek. Kadınlarımızın kendi iş imkanlarını yaratmaları ve unutulmaya yüz tutmuş peynirlerin ticari değer kazanmasına katkıda bulunacaktır. Peynir okulu ile birlikte, nitelikli iş gücünü artırmak ve girişimcilik noktasında kadınların sosyo ekonomik gelişimlerinin desteklenmesi öncelik olurken katma değerin tabana yayılması, süt ürünlerinde ürün çeşitliliğine katkı sunmak ve bunları uygun pazarlama yöntemleriyle ulusal ve uluslararası piyasalara sürmek, tüketicilerin sağlıklı, kaliteli ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak amaçlarımız arasında yer almaktadır.
Küreselleşen dünya şartlarına uyum sağlayarak yeni teknolojileri ve bilgi sistemlerini kullanmak yoluyla ilin rekabet edebilirliğini artırmak, yöresel Ardahan peynirlerinin tescillenmesini sağlamak ve bu ürünlerin marka değerini güçlendirmek gayreti içindeyiz. İlimizin kalkınmasında ve marka şehir olması yönünde katkılar sağlayacak olan peynir okulumuz önümüzdeki dönem içinde faaliyetlerine başlayacaktır."
Peynir Okulunda, Ardahan ili ve ilçelerinde yaşayan kadınlara, Ardahan'ın yöresel peynirlerinin yapımı konusunda eğitimlerin verileceğini belirten Başkan Demirci, şunları söyledi:
“Bu projeyle Yöresel peynir üretim geleneği hafızasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; başta unutulmaya yüz tutmuş gorcolo çüründük, gorcola, çürük, gürcili peyniri, kaşar çürüğünden yapılan tulum peyniri, göğermiş gök peyniri, Hanak tel peyniri, motal peyniri, kuru kelle peyniri, kuma peyniri, tulum peyniri, bidon peyniri, çeçil ve üzlü peynir karışımı, doragi hevresk peyniri, nakkot kinet peyniri, otlu peynir, haço peyniri ve sor peyniri gibi peynirlerin yapım teknikleri öncelik olmak üzere hijyen-sanitasyon, girişimcilik, iş güvenliği, e-ticaret gibi eğitimler verilerek. Kadınlarımızın kendi iş imkanlarını yaratmaları ve unutulmaya yüz tutmuş peynirlerin ticari değer kazanmasına katkıda bulunacaktır. Peynir okulu ile birlikte, nitelikli iş gücünü artırmak ve girişimcilik noktasında kadınların sosyo ekonomik gelişimlerinin desteklenmesi öncelik olurken katma değerin tabana yayılması, süt ürünlerinde ürün çeşitliliğine katkı sunmak ve bunları uygun pazarlama yöntemleriyle ulusal ve uluslararası piyasalara sürmek, tüketicilerin sağlıklı, kaliteli ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak amaçlarımız arasında yer almaktadır.
Küreselleşen dünya şartlarına uyum sağlayarak yeni teknolojileri ve bilgi sistemlerini kullanmak yoluyla ilin rekabet edebilirliğini artırmak, yöresel Ardahan peynirlerinin tescillenmesini sağlamak ve bu ürünlerin marka değerini güçlendirmek gayreti içindeyiz. İlimizin kalkınmasında ve marka şehir olması yönünde katkılar sağlayacak olan peynir okulumuz önümüzdeki dönem içinde faaliyetlerine başlayacaktır."