Ardahan’ın tarihi Kavılca Buğdayı, Ardahan Üniversitesi ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen geniş kapsamlı bir programla tanıtıldı. 13 bin yıllık geçmişe sahip Kavılca buğdayının önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen etkinlikte, ünlü şefler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.Kavılca’nın Bölge Ekonomisine Katkısı
Programın açılış konuşmalarını yapan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Kavılca buğdayının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldığını belirterek, bu buğday türünün Ardahan ve bölge için önemli bir ekonomik değer taşıdığını ifade etti. Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek ise Kavılca üretim alanının genişlemesi için ürünlere alım garantisi verileceğini duyurdu.Sağlık İçin Doğal ve Güçlü Bir Seçenek
SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, genetiği değiştirilmemiş nadir buğday türlerinden biri olan Kavılca’nın üretiminin son yıllarda hızla arttığını kaydederken, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Kavılca buğdayından elde edilen un, bulgur ve makarnanın artık üniversite kampüsünde öğrenciler tarafından tüketildiğini açıkladı.Gastronomi Dünyasından Yoğun İlgi
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Kavılca buğdayının gastronomi turizmi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gelecekte tüm Türkiye’de bilinen bir ürün haline gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Etkinlik kapsamında Bingöl ve ünlü şef Ayvaz Akbacak’ın katılımıyla yapılan panelde, Kavılca’nın tanıtımı için atılacak adımlar konuşuldu. Öğleden sonraki programda ise şefler ve öğrenciler Ardahan Milli Egemenlik Parkı’nda Kavılca Ürünleri Workshop etkinliğinde bir araya geldi.Uzmanların Görüşleri: Kavılca’nın Besleyici Değeri ve Sağlığa Katkısı
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Eştürk, Kavılca’nın düşük gluten içeriği ile çölyak hastaları için uygun olduğunu ve biyolojik yararlılığı yüksek bir protein kaynağı olduğunu belirtti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bilge Sayın ise Kavılca’nın besin ve gastronomik değeri hakkında bilgi vererek, bu antik buğdayın 13 bin yıllık özelliklerini koruduğunu dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, Kavılca üretiminin yaygınlaşması için yeni desteklerin planlandığını belirterek, buğdayın bölgesel kalkınmada stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.Program, Kavılca buğdayının gastronomi, sağlık ve ekonomik katkılarına dikkat çeken konuşmalar ve workshop etkinlikleri ile sona erdi.Baran Yılmaz / Anadolu Haber
Programın açılış konuşmalarını yapan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, Kavılca buğdayının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldığını belirterek, bu buğday türünün Ardahan ve bölge için önemli bir ekonomik değer taşıdığını ifade etti. Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek ise Kavılca üretim alanının genişlemesi için ürünlere alım garantisi verileceğini duyurdu.Sağlık İçin Doğal ve Güçlü Bir Seçenek
SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, genetiği değiştirilmemiş nadir buğday türlerinden biri olan Kavılca’nın üretiminin son yıllarda hızla arttığını kaydederken, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Kavılca buğdayından elde edilen un, bulgur ve makarnanın artık üniversite kampüsünde öğrenciler tarafından tüketildiğini açıkladı.Gastronomi Dünyasından Yoğun İlgi
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Kavılca buğdayının gastronomi turizmi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gelecekte tüm Türkiye’de bilinen bir ürün haline gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Etkinlik kapsamında Bingöl ve ünlü şef Ayvaz Akbacak’ın katılımıyla yapılan panelde, Kavılca’nın tanıtımı için atılacak adımlar konuşuldu. Öğleden sonraki programda ise şefler ve öğrenciler Ardahan Milli Egemenlik Parkı’nda Kavılca Ürünleri Workshop etkinliğinde bir araya geldi.Uzmanların Görüşleri: Kavılca’nın Besleyici Değeri ve Sağlığa Katkısı
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Eştürk, Kavılca’nın düşük gluten içeriği ile çölyak hastaları için uygun olduğunu ve biyolojik yararlılığı yüksek bir protein kaynağı olduğunu belirtti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bilge Sayın ise Kavılca’nın besin ve gastronomik değeri hakkında bilgi vererek, bu antik buğdayın 13 bin yıllık özelliklerini koruduğunu dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, Kavılca üretiminin yaygınlaşması için yeni desteklerin planlandığını belirterek, buğdayın bölgesel kalkınmada stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.Program, Kavılca buğdayının gastronomi, sağlık ve ekonomik katkılarına dikkat çeken konuşmalar ve workshop etkinlikleri ile sona erdi.Baran Yılmaz / Anadolu Haber